CZ SK RU
Design for you

Dlaždice jako umění

Aktualizováno: 04.04.2022 15:59

Velké formáty v interiéru jakoby říkaly „nemusíš na nás už nic věšet, vystačíme si“. V jakém slavném interiéru se můžeme setkat s podobným přístupem?

Vila Tugendhat

Asi není nutné sálo dlouze představovat jednu z nejznámějších a nejopěvovanějších vil světa. Kdo jste ještě nebyl na prohlídce tohoto objektu na seznamu UNESCO, doporučujeme alespoň načerpat inspiraci z dostupných fotek online. A nebo si nastudovat.


Proč ji zmiňujeme zrovna my?

V hlavním prostoru vily nepřehlédnete dominující onyxovou stěnu. Abyste ji mohli vidět naživo, budete si muset rezervovat prohlídku někdy až několik měsíců dopředu. Stojí to za to. Je fascinující.

Onyxová stěna je prvek, který sám o sobě funguje jako umělecký předmět, strhává na sebe veškerou pozornost, ale…má funkci. A právě to je myšlenka, která s námi rezonuje a kterou si nenecháme rastrovat zbytečným množstvím spár.  
Cena onyxové stěny sahá do kosmických výšin a je pro drtivou většinu z nás nedostupná.

Ovšem je tu řešení.

Italští výrobci se stále více inspirují při výrobě velkoformátových dlažeb věrnými napodobeninami přírodních kamenů a materiálů obecně. Někteří si potrpí dokonce na 1:1 imitaci reálně těžených italských polodrahokamů. Za zlomek ceny.

Keramika samozřejmě má odlišné vlastnosti, které mohou být klíčové. Jedna, která stojí za zmínku, je částečná světelná prostupnost, která pravý onyx při dostatečné osvícení slunečními paprsky rozsvítí do ruda. Ano, toto velkoformátová keramika opravdu neumí. 

Co ale umí? Je maximálně odolná, je tenká a při tloušťce menší než jeden centimetr, strčí do kapsy kde jaký kámen. Velmi snadno se i s deskami s délkou nad dva metry manipuluje. Není nutné její povrch dále chemicky upravovat, je na rozdíl od přírodních kamenů neporézní. Je ve srovnání s originálními kameny nesrovnatelně levnější. 

Někteří tvrdí, že onyx má terapeutické účinky a my vlastně docela dobře chápeme proč.

Prohlédněte si nabídku našich onyxů, máme jich slušný výběr.

zavřít
zavřít
zavřít
zavřít
zavřít
ProCeram - koupelny
|Copyright © 2010 - 2014 ProCeram a.s.